Prevenirea cancerului inseamna in primul rand o imunitate de fier. Multe alimente au proprietati imunostimulatoare si imunomodulatoare: iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinacea).
Din pacate, imunitatea nu este tocmai punctul forte al omului modern. Doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sunt determinate de factori genetici (antecedente de cancer in familie). “In restul cazurilor, cel mai important factor de risc in dezvoltarea acestei boli este alimentatia. Bineinteles, alaturi de stilul de viata dezorganizat, de fumat sau poluare. Adoptarea unei diete adecvate stimuleaza mecanismele naturale de detoxifiere a organismului si inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor. Alimentul actioneaza de la nivelul genelor”, arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cu alte cuvinte, prin dieta putem preveni cancerul si tine in frau chiar si factorii genetici. Daca insa dezechilibrul este caracteristica principala a regimului alimentar, atunci totul scapa de sub control.
Cateva reguli simple
Pentru a tine la distanta cancerul, dar si afectiunile cardiovasculare, si obezitatea, dati legumelor, fructelor, cerealelor integrale, pestelui locul pe care il merita in dieta dumneavoastra. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi enumera factorii alimentari care scad riscul de cancer: suplimente alimentare naturale, 2-3 litri de apa plata pe zi, alimente cu seleniu (fructe, legume, oua, cereale integrale), alimente cu zinc (fructe de mare), ceai verde, ulei de masline (o lingura pe zi), vin rosu (nu mai mult de un pahar pe zi).
Citeste mai mult pe RevistaFelicia.ro