Cel mai bun mod de a mentine imunitatea si stare buna de sanatate este sa mancam fructe si legume de sezon.
Astfel, putem fi un pic mai siguri ca produsele sunt naturale si, prin urmare, mai utile. Un alt principiu sanatos este sa mancam fructe si legume, care sunt la fel de variate ca si culorile, deoarece este un indicator al calitatilor lor nutritive.
In sistemul nostru va vom impartasi cateva idei exemple de meniu pentru mancaruri delicioase. Ideea meniului alimentar este ca slabeste (desi efectele sale vor aparea in unele cazuri inutile), dar totusi va oferim unele optiuni utile de luat masa.
Aici sunt urmatoarele sugestii pentru o dieta de toamna sanatoasa:
-Mic dejun: prima masa este cea mai importanta, deoarece vizeaza trezirea corpului si incarcarea lui la inceputul zilei – paine prajita cu branza (sunca si branza), dovleac prajit cu miere si nuci (sau lapte si oua) iaurt cu 3 linguri de tarate de ovaz (puteti adauga o lingura de miere sau gem).
-Gustare: fructe de sezon – mere, pere, struguri, alune crude, castane coapte sau fierte, samburi de caise, stafide.
-Pranz: Masa de pranz poate fi preparata cu un tratament termic – conopida la cuptor cu branza parmezan, ardei proaspat pisat, praz, spanac, oua / urzici cu oua si branza, vinete la gratar cu iaurt, ardei umpluti cu branza si oua (cu fasole sau orez), varza cu rosii, broccoli si conopida aburita.
Cina: la ultima masa a zilei este necesar sa se faca cu tratament termic cat mai putin posibil si, in general, este mai usor pentru organism – salata de varza si morcovi, salata verde cu rosii si castraveti, supa de legume cu spanac / urzica; supa de crema de dovleac, salata greceasca, salata de rosii cu praz, salata verde, ridichi si ceapa.
Ca sugestii pentru masa de mai sus (cina), se pot adauga produsele din carne, precum: friptura la gratar, protap, peste la gratar sau de alte produse de origine animala, cum ar fi iaurtul, branza sau branza de vaci.
In cele din urma – evitati alimentele prajite si grase, portiuni grele, paste fainoase si dulciuri, dar mai ales mesele tarzii. Limitati cafeaua si sarea, deoarece acestea deshidrateaza organismul. Mancati in farfurii mai mici. Acest lucru creeaza iluzia de mai multa hrana. Beti mai multa apa si lichide. Faceti sport sau mergeti pe gos daca puteti, cel putin plimbari in parc. Miscarea este importanta pentru silueta si este sanatoasa.